Misillemeyi beklerken...

19.12.2013 Vatan

Dün, AKP hükümetinin çok kırılgan bir görüntü verdiğini, gafil avlanmışa benzediğini, bununla birlikte çok sert tepki gösterirse de şaşırmamamız gerektiğini söylemiştik. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın dünkü basın toplantısından misillemenin yakın olduğunu çıkarabiliriz. Her ne kadar o "Cemaat’i hedef almayın" dediyse de hedefte Gülen hareketinin olacağı da kesindir.
 
7 Şubat dersleri
 
Ne var ki hükümetin işi hayli zor. Çünkü inisiyatif Başbakan Erdoğan’ın tabiriyle "karşı taraf"ta. Zira 7 Şubat 2012 tarihli MİT krizinden epey ders çıkarmışa benziyorlar. O gün özel yetkili savcı, hükümetin siyasi bir kararını, PKK ile Oslo’da görüşülmesini suç sayıp MİT yetkililerini sorgulamak ve muhtemelen tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etmek istemişti. Hükümetin olaya müdahalesinin ardından savcı Sadrettin Sarıkaya’ya Cemaat’in yayın organları dışında pek sahip çıkan olmamıştı.
 
Hükümetin çaresizliği
 
Bu sefer AKP tabanı dahil genel kamuoyunun son derece hassas olduğu yolsuzluk iddiaları soruşturuluyor. Hükümetin güçlü delillerle kotarılmış olma ihtimali hayli yüksek bir yolsuzluk operasyonuna müdahale etmesinin, hele yerel seçimler öncesinde kendi tabanında da kırılmalar yaratabileceği, Erdoğan, diğer AKP kurmayları ve başkan adaylarının imajlarını çok olumsuz etkileyeceği açıktır. Yerel seçimler sonrasına ertelendiği söylenen polis ve adliyedeki Gülen cemaatine bağlı isimleri ayıklamaya şimdi kalkışması durumunda da benzer bir durum söz konusu olacaktır. Ne var ki siyasi iktidarın bu tuzağa kolaylıkla düşmüş olduğunu gördük.
Eğer hükümet bunun bir tuzak olduğunu görmemişse veya görmesine rağmen bu tuzağa düşmüşse, her iki durumda da çaresiz kaldığı sonucuna varabiliriz. Bu arada, siyasi iktidarın kendisini bu kadar doğrudan ilgilendiren bir operasyondan haberdar olmaması veya olsa da bunu engelleyememesi de ayrı bir çaresizlik göstergesidir.
 
Cemaat’in yolsuzluk duyarlılığı
 
Şu anda psikolojik anlamda da inisiyatif Cemaat’te. Kamuoyu operasyonla ilgili dört bir kanaldan akan bilgilerle cezbedilirken, benim gibi "eğer Cemaat-hükümet savaşı bu noktaya gelmemiş olsaydı bu operasyonlar yine yapılır mıydı? diye soranlar, "onu bırakın, hırsızlara bakın" veya "hırsızın hiç mi suçu yok" gibi basit sözlerle susturulmak isteniyor.
Ama olay hiç de bu kadar basit değil. 12 yıla yaklaşan AKP iktidarı döneminde Gülen cemaatinin yolsuzluklar konusunda kayda değer bir duyarlılık gösterdiğine tanık olmadık; medyasında AKP hükümetini rahatsız edecek herhangi bir yolsuzluk haberi de görmedik, hatta Deniz Feneri soruşturmasının örtülmesine katkıda bulunmuş olduklarını da biliyoruz. Yine polis ve adliyedeki Cemaat kadrolarının bunca zaman boyunca AKP’yi hedef alan ciddi soruşturmalar yapmamış olduğu da açık. Buna karşılık, zor zamanlarda devreye sokmak için bu konuda ciddi hazırlıklar yapmış olduklarını da 17 Aralık itibariyle öğrenmiş olduk ve hiç de şaşırmadık. Bundan sonra, hükümetin bütün müdahalelerine rağmen başka ve kimbilir belki çok daha büyük operasyonlar da olabilir.
Lakin Arınç’ın dünkü basın toplantısından, siyasi iktidarın inisiyatifi Cemaat’ten almak istediğini net bir şekilde çıkartabiliyoruz. Kilit cümlenin "Devlet içinde illegal bir örgüt varsa bulmak boynumuzun borcudur" olduğu aşikâr. Hükümete yakın medyada ne zamandır Cemaat’e "illegal örgüt" muamelesi yapılacağının işaretlerini almış olduğumuz için şaşırmadık. Fakat Arınç’tan kısa süre sonra Başbakan Erdoğan’ın çok daha açık ve net bir şekilde devlet içinde bir "çete"nin varlığını kabul etmesi beklenmiyordu.
Erdoğan’ın "bunlar devlet içinde devlet olmuştur. Bu örgütlenmeyi kesinlikle ortaya çıkaracağız. Babamızın oğlu olsa tanımayız. Şuymuş buymuş bizi ilgilendirmiyor" dediği göz önüne alınırsa, hükümetin misillemesinin, cevabının çok şiddetli olacağı anlaşılıyor.
Türkiye’de yepyeni bir dönem başlamak üzere...




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
05.05.2024 Siyasette yumuşama, ama nasıl ve kimlerle?
28.04.2024 Akşener’den sonra İYİ Parti: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
23.04.2024 Rıfat Bali ile söyleşi: Musa’nın evlâdı Cumhuriyet’in yurttaşı
22.04.2024 Murat Somer ile söyleşi: CHP mi kazandı, AKP mi kaybetti?
21.04.2024 Erdoğan özeleştiri yapabilir veya yakın çevresinden, “Kral çıplak“ diyecek birileri çıkabilir mi?
19.04.2024 Haftaya Bakış (210): Istakozdan Rolex’e – Beklenen Erdoğan ve Özel görüşmesi
17.04.2024 Murat Ağırel ile söyleşi: Türkiye nasıl kara para aklama cenneti haline geldi?
14.04.2024 Kim Erdoğan ile müttefik olmak ister?
12.04.2024 AK Parti “yok hükmünde”, çünkü…
11.04.2024 Ateş İlyas Başsoy ile söyleşi – 31 Mart değerlendirmesi: Köftecilerin gazabı
05.05.2024 Siyasette yumuşama, ama nasıl ve kimlerle?
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
11.02.2016 Hesabên herdu aliyan ên xelet şerê heyî kûrtir dike
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı